دانلود کتاب جامعه شناسی و تبیین تاریخ

نام کتاب

جامعه شناسی و تبیین تاریخ دانلود

دانلود کتاب

×
           

شکیبا باشید، دانلود شما کمی دیگر شروع می‌شود.

با توجه به حجم بالای دانلودها، لطفاً «20» ثانیه صبر کنید؛ سپس دانلود شما انجام می‌شود. تا شروع دانلود می‌توانید از کانال تلگرام و یا صفحه اینستاگرام ما دیدن کنید.

زمان باقی مانده: 20

         

نویسنده

محمود رضاقلی

موضوعات

فلسفه

رمز (پسورد)

pdftarikhema.com

تهیه توسط

ناشناس

حجم

 3.6 مگا بایت (MB)

قالب کتاب

PDF – پی دی اف

منبع الکترونیکی

کتابخانه تاریخ ما

 

 

 

کتاب جامعه شناسی و تبیین تاریخ اثر محمود رضاقلی است ؛ از هنگامی که انسان در فرآیند تکاملی زندگی اجتماعی خویش به فاز تاریخ گام نهاد، پیوسته در کار نفی و اثبات ساختارهای اجتماعی (سیاسی – اقتصادی – فرهنگی) و دستگاههای نظری – ارزشی برای تطبیق هر چه بیشتر با خواسته ها و آرمانهای خود بوده است. تجربه بی پایان، غنی و پویای اجتماعی – تاریخی زمینه ای برای تعقل در معنا و کارکرد جامعه و تاریخ برای انسان اندیشه ورز فراهم آورد. با ورود تاریخ به عصر صنعت و سرمایه داری، تحولات اجتماعی شتاب بیشتری گرفت؛ و اندیشمندان بیشتری را به پژوهش در کشف نظم و قانونمندی حاکم بر پویش اجتماعی و فهم معنای تاریخ برانگیخت.

پرسشهایاصلی در تبیین جامعه شناختی – تاریخی انسان آنستکه:آیا واقعیت اجتماعی – تاریخی تابع نظم و قانون است؟ آیا پویش جدالی اجتماعانسانی(تکامل دیالکتیکی جامعه) پایان و سرانجامی نیکو هم دارد که ارزش تحمل اینهمه درد و رنج را داشته باشد؟ آیا آغاز و پایان تاریخ انسان قابل شناخت است؟ ضوابط و معیارهای تکامل اجتماعی چیست؟ موتور حرکت تاریخ کجاست؟ آیا جبری فراتر از اراده فردی و جمعی انسان آرمانهای تاریخی او را محقق می سازد؟ آیا آزادی اراده و گزینش امری صرفا فردی است؛ ولی بر حرکت اجتماعی انسان صرفا جبر حکمفرماست؟ آیا آنچه در تاریخ رخ داده از پیش تعیین شده و اجتناب ناپذیر بوده است؟ آیا تاریخ هدفمنداست؟ آیا این هدف پیشاپیش تعیین شده است؟ در اینصورت، جایگاه­­­ و کارکرد اراده آزاد انسانی در تاریخ و حرکت اجتماعی کجاست؟ حقیقت وحی و بعثت پیامبران چیست و جایگاه وحی و نبوت (ایدئولوژی و رهبری) در تاریخ کجاست؟ و…

نگاه انسان به تاریخ هم علمی و هم فلسفی است. در نگاه علمی، انسان در پی شناخت سرگذشت نوع خود در فاز تاریخی تکامل است؛ و در نگاه فلسفی (کل گرایانه)، انسان در جستجویتبیین، معنا و حقیقت احتمالی تاریخ خویش بر می آید. تاریخ، فلسفه وجودی انسان را در هستی آشکار می سازد؛ و بعبارتی دیگر راز انسان و ماهیت او در تاریخش نمایان و بارز می شود؛ زیرا انسان تنها موجود در طبیعت زیستمند است که تاریخ دارد، و لذا این تاریخ باید معنا و هدفی هستی شناختی هم در بر داشته باشد. تبیین دینی آفرینش، در همه تمدنها و فرهنگها، همواره جایگاه ویژه ای به ظهور انسان و تاریخ او اختصاص داده است؛ و در واقع، ادیان و جهان بینی های دینی بستر اولیه زایش “فلسفه تاریخ” بوده اند. ادیان توحیدی از آفرینش و تکامل جهان و انسان، عصیان آدم، خروج از بهشت زمینی، آغاز رنج و کار، وحی و نبوت، مسئولیت انسان و روز داوری سخن می گویند؛ و تاریخ انسان را دارای معنا و هدف ساخته اند. از آنسو، علوم تاریخ و باستان شناسی که بر پایه های تجربی (آثار و اسناد) شکل گرفته اند نیز در تداوم و پیشرفت خود به آستانه تبیین تاریخ خواهند رسید. داده های علمی تاریخ و باستان شناسی از فراز و فرود تمدنها، پیدایش و فروپاشی ساختارهای اجتماعی – اقتصادی، صعود و سقوط امپراتوریها، رویش و ریزش خاندانهای اشرافی، و بالش و انحطاط آئین ها و فرهنگها خبر می دهند؛ و انسان اندیشمند در نگاه کلی به این رویدادهای تاریخی، در پی فهم معنا، مقصد، نیروی محرکه و نظم و قانونمندی حاکم بر تاریخ است (فلسفه تاریخ). او می خواهد بداند که آیا رویدادهای تاریخی تکرارپذیر یا برگشت ناپذیر هستند؟ ندای وحدت سر می دهند یا از پراکندگی، جدایی و آشفتگی حکایت دارند؟ تابع جبر سختگیر و یا بیان بی نظمی اند؟ عامل تعیین کننده تغییر و تحول یا نیروی محرکه تاریخ چیست؟ آیا تاریخ حاوی پیام و معنایی هست و مقصدی را دنبال می کند؟ و…

این نوشتار می کوشد به پرسشهای نامبرده در رابطه با جامعه و تاریخ پاسخ دهد. از بررسی نظم حاکم بر پویش و تحول اجتماعی در بخش نخست آغاز شده و پس از نگاهی به سیر پیشرفت، روش شناسی و مقوله های اساسی دانش جامعه شناسی در بخش دوم، به کارکرد دیالکتیک در جامعه و سپس تبیین جامعه شناختی و قرآنی تاریخ در بخشهای سوم تا پنجم می پردازد. بخش ششم به ماهیت و ضرورت وحی و نبوت، و بخش پایانی به تبیین توحیدی تاریخ و کارکرد جامعه شناختی – تاریخی وحی و نبوت اختصاص یافته است.




Subscribe
دنبال کردن
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
View all comments